Viltvård på Tranholmen

16 september, 2024

Lite info/frågor från viltvårdaren på Tranholmen
Hej, för er som inte vet vem jag är så bor jag vid färjan Svanstigen 134b och är en av tio viltvårdare i Danderyds kommun. Här kommer lite info från mig.

Rävar på Tranholmen
Vi har flera rävkullar på ön, vilket givetvis kan vara jobbigt för kattägare.
Att få ön helt fri från rävar är omöjligt, Tranholmen är deras naturliga habitat och så länge det finns mat så kommer det att finnas räv på ön. Räven är allätare och äter allt som säd, daggmaskar, gnagare, fåglar, rådjur och dessvärre även katter.
Rävarna tar sig hit via isen eller bron under vintertid och rävarna parar sig vanligast under januari – mars. Honan blir könsmogen redan efter 9-10 månader och får en snittkull på 5 valpar. Skjuter man en rävhane kommer det i regel 2-3 nya hanar och slåss om reviret, vilket leder till fler rävar.
Jag ser gärna att ni hjälper mig och rapporterar in antalet rävar till mig, då jag vill få en överblick över antalet rävar på ön och var de befinner sig. På Tranholmen har räven i stort sett inga naturliga fiender förutom örnen, vilket gör att de kan bli för många. Vi kan då sätta ut fällor (svårt då de är listiga) eller bedriva skyddsjakt, svårt då vi inte kan jaga med kula och man måste komma nära de skygga rävarna. Jag får ganska ofta in rapporter om misstänkta skabbrävar, detta är ganska ovanligt med skabb och rävarna kan se riktigt skabbiga ut när de byter päls främst på våren.

Höns på Tranholmen
Skaffar man höns så skaffar man även räv så enkelt är det. Rävar är ofta skygga djur och det finns en mängd utrustning och rävskrämmor som man kan testa, elstängsel kan vara en riktigt bra investering. Det man kan göra är att helt hägna in hönsen och bara släppa ut som när man har dem under uppsikt. Eller bygga en så pass stor bur så de klarar sig där.
Man kan inte skaffa höns och sen ringa mig och klaga på att räven kommer dit och nappar höns. Även grävlingen kan visa intresse för hönor och ägg och de är som ni vet riktigt duktiga på att gräva. Lås in hönsen/ankorna nattetid och sätt upp kameror med rörelsesensor som skickar ett sms när något kommer i närheten av buren. Spring ut och spruta vatten på räven, katten eller grannen så fort ni får ett sms. Skrik och slå i grytlock.

Rådjur på Tranholmen
Att vi har många rådjur på ön är ingen hemlighet, men jag tycker att antalet rådjur minskat till en mer acceptabel nivå, vad tycker ni?
Här gör faktiskt rävarna sitt, även om det kan låta grymt så tar rävarna hela 70-90 procent av rådjurskiden. Så i takt med att rävarna ökat i antal på ön har rådjursstammen minskat. Detta kommer att leda till att maten och reviren räcker till alla rådjur och vi slipper få in rådjuren på våra tomter.
Jag vill gärna även här få en tydligare bild över antalet rådjur på ön så skicka gärna en uppskattning av antalet rådjur/område.
I övriga delar av kommunen för vi statistik över antalet viltolyckor längst vägarna för att vi ska kunna bilda oss en uppfattning. För att i möjligaste mån hålla rådjuren borta från starkt trafikerade vägar har stödutfodring skett på ett antal lämpliga platser. Slåtter av ängshö för vinter-utfodring har skett på några platser. Saltstenar har satts upp och pellets har lagts ut. Skyddsjakt för att minska populationen har genomförts. Vi vill undvika skyddsjakt på Rådjur på Tranholmen och då vi inte har bilar på ön så vi får helt förlita oss på att naturen har sin gång och att rävarna gör sitt.

Grävlingar på Tranholmen
Har ni grävlingar under huset eller friggeboden och de ställer till problem så får ni gärna höra av er. Det finns fällor vi kan ställa ut, men de kräver daglig tillsyn som måste ombesörjas av tomtägaren. Vi har lyckats bäst med sötsaker, honung är en stor favorit.Innan man ställer ut en fälla kan man försöka störa bort grävlingen. Om ni misstänker att ni har ett gryt. Ställ dit en radio och sätt på en dålig pratkanal så kan de tröttna och flytta. Försök så snart du sett att den försöker ta sig in att avskräcka den genom att applicera tygbitar indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver. Ingången bör sättas igen och husgrunden tätas. Det måste ske nattetid när den nattaktiva grävlingen är ute, obs de har ofta fler in/utgångar. Pinka gärna i grytet.

Skarvar på Tranholmen
Vi jobbar febrilt med att komma till rätta med skarvinvasionen i Stora Värtan, jag återkommer med en mer omfattande redogörelse över vad vi gjort/gör inom kort. Det som ställt till mest problem är att få till skyddsjakt på dom då de rackarna varit smarta nog att häcka i ett fågelskyddsområde, men några har vi pangat och vi hoppas på att få tillstånd till utökad skyddsjakt mm.

Katter på Tranholmen
Att tamkatter tar fåglar känner de flesta till, men forskning har visat att katter är den största orsaken till fåglars död. Vad kan vi göra för att minska detta? Kastrerade, överviktiga och raskatter är de katter som lyckas sämst med jakten. Nu säger jag inte att ni ska tvångsmata er katter det var mer rolig info, men ska ni inte avla på er katt så kan man ju alltid kastrera den.
Att se till att katten är mätt innan den går ut kan även de ha viss betydelse. Katter som är ute på natten tar 60% fler fåglar. Accessoarer minskar katternas jaktlycka rejält, det kan vara halsband med bjällror, tycker man det är taskigt mot katten så finns det breda färgrika halsband som visat sig minska antalet fågelattacker med många procent (birdsafe). Fåglarna har tydligen ett mycket bra färgseende.
Kan även vara bra att sätta en gps-spårare eller airtag på katten. En väldigt enkel lösning som underlättar letandet efter katten. Tar man in katterna på kvällen löper de betydligt mindre risk att drabba samman med räven. Hur ser det ut med försvunna katter på ön, har det minskat? Påträffar ni en död katt kontakta gärna mig.

Hundar på Tranholmen
Koppla hunden. En av de vanligaste utryckningarna vi viltvårdare får göra är att ta reda på av hundar dödade eller skadade rådjur. Även människor kan tycka att det är obehagligt att träffa på en lös hund. Så var snälla att koppla hunden och bind fast den i löplina om ni inte säkrat tomten. Vi får även hjälpas åt att informera alla hundägare från Djursholm och Stocksund om att de ska hålla hundarna kopplade.

Skator/kråkor på Tranholmen
Ibland kan skator ställa till problem om de blir för många, ring mig så ställer jag ut en fälla.

Påträffar ni något dött vilt på ön
fotografera och ta kontakt med mig, därefter kan vi komma överens om vad vi ska göra av kadavret. Jag brukar slänga ut det i vassen längst ut på Edsholmen så örnarna får sig ett skrovmål, det kan även ni göra efter kontakt med mig.
Om era hundar visar lite extra intresse för den platsen så vet ni nu varför. Men då hunden är kopplad finns det ju ingen risk att de sätter i sig eller rullar i kadavret. Katter är smartare än så.

Säkra er tomt och mata inte vilda djur
Täck över pooler/spabad ta en fotbollsnät och annat som djuren kan fastna eller ramla ner i. Ta bort bollar och andra roliga leksaker som lockar till sig räv. Under vintern kan det vara populärt att lägga ut mat till rådjur, vilket medför att rådjuren vänjer sig vid att vistas inne i trädgårdar och söka sin föda där så undvik att mata våra vilda djur. Fåglar kan man med fördel mata, men det bör helt undvikas om man är kattägare. Som sagt skräm/stör bort rådjur, räv och grävling från era tomter.

Viltvårdarnas arbete är helt ideellt
Vi får lite ersättning för drivmedel och skott, men det täcker knappt våra kostnader. Se oss gärna som en resurs, men se oss inte som en serviceorganisation. Vi kan t.ex inte sitta ute varje natt och vaka på räv, då kommer vi somna på våra ordinarie jobb.

Vi ses på stigarna!
Mvh Lars Karlström – 0708-727374 / Viltvårdare, Danderyd