Aktuell information om avfallshantering på Tranholmen

14 juli, 2024

Styrelsen noterar att det för närvarande händer och diskuteras mycket rörande avfallshanteringen på Tranholmen. Därför vill vi dela följande information:

  • Alla vi boende har individuella avtal med kommunen för vår avfallshämtning, och kommunen har tillsynsansvar för att det genom deras entreprenör levereras avtalad service. Det finns omfattande information på kommunens hemsida, inkl kommunikationsvägar för klagomål etc. Samfälligheten har inte någon operationell roll i avfallshanteringen på Tranholmen. Vi erbjuder dock kommunen att genom styrelsen föra en organiserad dialog/informationsdelning i avfallsfrågor.
  • Styrelsen har nyligen fått ta del av klagomål som inkommit till kommunen från privatperson angående avfallssituationen i Grottviken. Kommunen kommer i detta ärende inom kort att göra uppföljning med sin egen entreprenör Verdis (f d Urbaser) som genom sin underentreprenör Melskär hämtar hushållsavfall på Tranholmen. När det gäller hanteringen av grovsopor/ rivningsavfall/ byggavfall kommer de att göra uppföljning med Tranholmen Service under hösten. Styrelsen kommer att hållas i loopen för att kunna bidra till lösningar.
  • Kommunen har kontaktat styrelsen angående den framtida insamlingen av förpackningar på Tranholmen. Danderyd har beslutat att fr o m 2027 införa fastighetsnära insamling av förpackningar. Vad detta kommer att innebära för Tranholmen är i nuläget inte bestämt. De logistiska utmaningarna på ön innebär att vårt framtida system kommer att behöva se annorlunda ut än på fastlandet, men kommunens utgångspunkt är vad vi erfar att vi kommer att ha åtminstone "kvartersnära" insamling, alltså på ön.
  • Förpackningsinsamlingen i Grottviken i sin nuvarande form (bedriven av Verdis/ Melskär) uppfyller inte nu gällande krav. Kommunen har därför nyligen föreslagit oss alternativa lösningar för förpackningsinsamlingen för den återstående perioden 2024-2026. Styrelsen undersöker f n förutsättningarna för att kunna fatta beslut om vad som ska gälla de närmaste två åren.
  • Övriga avfallsfrågor såsom insamlingen av matavfall, frånvaron av offentliga papperskorgar/sopkärl på ön m m finns också med i diskussionerna som förs med kommunen. V g dålig lukt från matavfallet som lämnas vid färjan är det föreslaget att skärma av och tydligt märka upp att tunnan som står där inte är en vanlig papperskorg.
  • Vi alla medlemmar och övriga boende på ön måste fortsatt bidra till fungerande avfallshantering genom att följa lagar och regler på ön. Detta innebär också att ge avfalls-entreprenörerna rimliga förutsättningar att följa desamma. Hyresgäster, hantverkare m fl måste få information från berörd fastighetsägare om hur de ska hantera sopor på ön.